preskoči na sadržaj

Gimnazija Petra Preradovića Virovitica

Mala škola čitanja signature
Zasigurno ste se puno puta pitali što znače svi oni brojevi i slova na naljepnici koja se najčešće nalazi na koricama knjige u gornjem desnom kutu, a za knjigu Oscara Wildea, Slika Doriana Graya izgleda ovako:
Radi se o naljepnici sa signaturnom oznakom knjige (signatura je stručna oznaka knjige kojom se određuje njezin smještaj na polici). Signatura se sastoji od nekoliko dijelova. Prvi od njih je UDK oznaka. Više o UDK možete pročitati ovdje.
Kako čitamo UDK oznaku?
UDK oznakom opisujem sadržaj publikacije, a kako se ona nalazi na prvome mjestu, knjigu najprije u policu smještamo upravo prema UDK oznaci. Iz primjera se može zaključiti kako bismo ovu knjigu stavili na policu engleske književnosti. Drugi element signature je oznaka autora.
 
Prema oznaci autora, knjigu ćemo u polici engleske književnosti staviti pod slovo W. Ostala slova prezimena služe za slaganje knjige unutar slova W. Jasno je da će WILDE doći iza npr. WALTE. Knjige tako unutar engleske književnosti slažemo prema prezimenu autora. Sljedeći je element oznaka naslova publikacije.
 

Prva tri slova naslova služe nam za slaganje knjiga istoga autora. Ako je autor WILDE, a oznaka knjige sli, jasno je da će knjiga doći na mjesto iza npr. knjige s oznakom naslova dje istoga autora.

Zaključimo, knjige u polici slažemo prema književnosti, zatim prema autoru i napokon prema naslovu djela.

Za kraj treba napomenuti kako barkod kojega možete vidjeti uz sinaturu služi za čitanje podataka o knjizi prilikom posuđivanja, a razvojem tehnologije, svoje je mjesto našao upravo uz signaturnu oznaku. 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Obavijesti
ESI
Zajedno kroz prirodoslovlje

Kurikulumi i priručnici

Kurikulumi i priručnici fakultativnih nastava projekta Zajedno kroz prirodoslovlje

Stem za svakog

 

 

CMS za škole logo
Gimnazija Petra Preradovića Virovitica / Trg bana Josipa Jelačića 16, HR-33000 Virovitica / www.gimnazija-ppreradovica-vt.skole.hr / ured@gimnazija-ppreradovica-vt.skole.hr
preskoči na navigaciju