preskoči na sadržaj

Gimnazija Petra Preradovića Virovitica

Radovi učenika

 

 


Martina Crnjak: U spomen Gabriela Garcie Marqueza

Gabriel Garcia Marquez, kolumbijski književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, preminuo je prošlog tjedna od pneumonije u 87. godini života.
Marquez je posljednjih petnaestak godina bio u utrci  s vremenom i bolešću, sličnu borbu kakvu je i Proust imao u svojim posljednjim godinama završavajući svoj ciklus “U potrazi za izgubljenim vremenom”. Doduše, bolest Marqueza nije uspjela u potpunosti sprječiti u stvaranju. Dapače, bio mu je to poticaj za pisanje memoara “Živjeti da bi se pripovijedalo” koji su ipak ostali nedovršeni.

Popularno zvani Gabo, autor "Ljubavi za vrijeme kolere" i "Jeseni patrijarha", iza sebe je ostavio snažan utisak na književnost 20. stoljeća, a svojim djelima je upoznao svijet sa bogatom kulturom Latinske Amerike.
Bavio se također  novinarstvom. Radio je za veneculeanski "El Momento", a svojim angažmanom pripomogao je i državnom udaru 1958. koji je doveo do smjene veneculeanskog predsjednka Marcosa  Péreza Jiméneza.
Njegovi stavovi i iskrenost dovodili su ga često u nevolje, no on nije posustajao.
Bio je otvoreni protivnik SAD-ove vanjske politike, a kontroverznom "Pričom o brodolomcu" u kojoj otkriva istinu o stvarnom brodolomu broda kolumbijske mornarice postaje nepoželjan vladi Gustava Rojasa Pinille. Nakon toga odlazi u Europu gdje radi kao dopisnik.
García Márquez postaje svjestki priznat tek 1967. nakon izlaska romana  “Sto godina samoće”  u kojem nas upoznaje s pojomom magijskog realizma. U svom stvaralaštvu  se nastojao  udaljiti od statične književnosti pisane po već poznatim obrascima, a njegovo djelovanje potaklo je razvoj latinoameričke književnosti. Godine 1982.  konačno mu je dodjeljena  Nobelova nagrada za književnost, a ujedno je i prvi Kolumbijac koji je njome nagrađen.
O popularnosti Marqueza svjedoči i brojka od 30 milijuna prodanih primjeraka “Sto godina samoće” iz čega možemo zaključiti da je imao vrlo širok krug čitatelja.
Njegovo stvaralaštvo je cijenio i Fidel  Castro s kojim je često provodio vrijeme i razgovarao o književnosti.
A Fidel nije jedini predsjednik koji je cjenio njegovo stvaralaštvo.
Bill Clinton je dolaskom na vlast odobrio Marquezu vizu koja mu je niz godina bila uskraćena, a sam Clinton ga ističe  kao svog najdražeg književnika.
I Obama je imao privilegiju upoznati ga uživo u Meksiku,
gdje mu je  Garcia poklonio potpisanu knjigu koju trenutni amerčki predsjednik cijeni i čuva.

Marquez je bio miljenik mnogih, a svojim životom i djelom bio je uzor mnogim današnjim umjetnicima. Živeći dosljedno svojim uvjerenjima ostat će u lijepim sjećanjima svojim obožavateljima, a zasigurno će i uživati slavu među generacijama koje će tek doći.

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Obavijesti
ESI
Zajedno kroz prirodoslovlje

Kurikulumi i priručnici

Kurikulumi i priručnici fakultativnih nastava projekta Zajedno kroz prirodoslovlje

Stem za svakog

 

 

CMS za škole logo
Gimnazija Petra Preradovića Virovitica / Trg bana Josipa Jelačića 16, HR-33000 Virovitica / www.gimnazija-ppreradovica-vt.skole.hr / ured@gimnazija-ppreradovica-vt.skole.hr
preskoči na navigaciju