preskoči na sadržaj

Gimnazija Petra Preradovića Virovitica

 > Naslovnica
Vijesti

Gimnazijalci u Kaposvaru provode projekt Prirodoslovlje ne poznaje granice

Autor: Slobodanka Polašek, 7. 12. 2011.


 

Ovaj projekt u Mađarskoj i Hrvatskoj popularizira matematiku i fiziku. Vodeći partner prekogranične suradnje je Kaposvarsko sveučilište . Prvi projektni partner je Gimnazija Petra Preradovića iz Virovitice. Pridruženi partner je Bjelovarsko-bilogorska županija. Predviđeno trajanje projekta je 12 mjeseci, a započeo je 1. rujna 2011. i trajat će do 31. kolovoza 2012. U okviru projekta glavne su aktivnosti Radionica doživljaja u Kaposvaru i Proljetna škola fizike u Virovitici.
 


Predviđena sredstva za naše aktivnosti su oko 39.000 eura. Projekt će biti financiran sredstvima EU, a provodi se uz potporu Virovitičko-podravske županije,  pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Vesne Šerepac i VIDRE- agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Voditeljica projekta od ideje do njegove realizacije je Slobodanka Polašek, prof. Na projektu surađuje  djelatnica VIDR-e Eminom Ciriković,mag oecc.

Aktivnosti sudionika projekta započele su 1. i 2. prosinca 2011.  Prvog dana organizirano je natjecanje učenika iz matematike. S učenicima desetog i jedanaestog razreda gimnazije Mihaly Táncsics  iz Kaposvara natjecali su se učenici drugog i trećeg razreda prirodoslovno-matematičkog smjera Gimnazije Petra Preradovića. Natjecatelji  Helena Jelavić , Vinko Lovrenčić , Luka Marek, Vedrana Moslavac, Damir Nemet, Iva Džakula, Maja Jirouš, Sandra Manojlović, Fran Oršulić i Lucija Zečević, učenici su II.d razreda. Najbolji rezultat u toj skupini ostvario je Luka Marek. Natjecatelji iz III. d razreda su: Dario Barišić, Hrvoje Mikec, Lea Mioković, Josip Živković, Tibor Žukina, Ivan Kasumović, Sara Marija Lovrenović, Marin Lovreković, Slaven Nađ i Dražen Juraj Petrović. Najbolji pojedinačni rezultat u trećem razredu ostvarila je Lea Mioković. Učenike je za natjecanje pripremala njihova profesorica, Jasminka Viljevac.

Domaćini sa Sveučilišta u Kaposvaru sastavili su zadatke za natjecanje i preveli  ih na hrvatski jezik. Za vrijeme natjecanja organizirano je zajedničko dežurstvo i prevoditelj s mađarskog jezika na hrvatski jezik. U komisiji za praćenje natjecanja bile su prof. Jaminka Viljevac i Mirta Đurašević, a u komisiji za ispravljanje profesorice Branka Inđić i Azra Plic. U realizaciji projekta sudjelovale su profesorica kemije i fizike Ivana Salajić, te profesorica engleskog jezika, Maja Mlinarić.

Natjecanje je provedeno u iznimno prijateljskom ozračju, a najbolji pojedinci s jedne i s druge strane i naša najbolja peteročlana ekipa u sastavu: Helena Jelavić, Vinko Lovrenčić, Luka Marek, Vedrana Moslavac i Damir Nemet nagrađeni su zanimljivim poklonima.

Gimnaziju Petra Preradovića u Kaposvaru je predstavljala  ravnateljica Ivana Bešir. Profesorica Bešir poslala je poruku iz virovitičkog kraja i pripadnicima hrvatske nacionalne manjine preko radio Pecsuha.

U dvodnevnim događanjima posebno zanimanje učenika privukla je izložba američkog matematičara Roberta Fathauera koga je od uvijek zanimala mogućnost povezivanja matematike i umjetnosti. Imali smo prilike vidjeti radove stvorene suvremenom kompjutorskom tehnologijom.

Drugi dan su organizirane radionice. Domaćini su planirali dolazak 300 sudionika.

U otvorenju manifestacije sudjelovali su predsjednik Hrvatske državne samouprave, dekan Sveučilišta, voditeljica Odsjeka za matematiku i stručna voditeljica prekograničnog projekta dr. Eleonora Stettner, ravnateljica naše škole Ivana Bešir, prof. i stručna voditeljica «Kreativne radionice», profesorica matematike i fizike, Ildiko  Szabo.

Uvodno izlaganje pod nazivom «Slagalice, umjetnička ostvarenja i druge igračke temeljene na «pločicama» i fraktalima » održao je Robert Fathauer.

Nakon ovog izlaganja održane su paralelne radionice u trajanju od po 90 minuta. Svi su se zainteresirani unaprijed prijavili i odabrali ponuđene radionice. Svim je radionicama zajednička tema matematika i umjetnost .

Održane su slijedeće radionice:

 1. Stvaranje i gradnja kvazi kristala pomoću «ZOMETOOL» pomagala u čast Danielu Shechtmanu, dobitniku Nobelove nagrade za kemiju u 2011. godini.
 2. Ribe i raže, divovski puzzle
 3. Matematika, umjetnost i geogebra
 4. Igračka «Poliuniverzum»
 5. Pokloni jedan mađarski izum (interaktivno natjecanje)
 6. Savijaj se, «Beskrajna beskrajnost»
 7. Igrajmo zajedno s Victorom Vasarelyjem (vizualna matematička radionica)
 8. «Trening»-razvojna radionica trodimenzionalnog vida i simetrije
 9. Geometričke igre
 10. Transparentna logika
 11. Logička radionica sa specifičnim slagalicama
 12. Razmišljaj, vrijedno je

Za naše je učenike organiziran prijevod na hrvatski jezik u jednoj od radionica. Neki su naši učenici sudjelovali u radu radionica na kojima je službeni jezik bio engleski.

Radionicu pod brojem 3. osmislila je i priredila Jasminka Viljevac, prof. savjetnik .

Učenici – sudionici u projektu održali su radionicu na istu temu u našoj školi kao svoju pripremnu aktivnost. U Kaposvaru  je u  toj radionici  sudjelovalo 30 mađarskih učenika. Za njih je organiziran prijevod na mađarski. Zadaća im je bila pripremiti „lijepe“ matematičke objekte korištenjem računalnog programa geogebre kojima su ukrasili božićno drvce.

Nakon održanih radionica i okrjepe, prestavljeni su rezultati rada svih radionica.

Zadnje predavanje o kaosu u fizici održao je Mate Koch, član Znanstvene ekipe koja surađuje s Kreativnom radionicom.

Ovom je suradnjom ostvaren cilj popularizacije matematike u prekograničnom području na neformalan način, a i razmijenjena su iskustava dobre prakse u poučavanju prirodoslovlja u prekograničnom području .

Ostvarili smo i odgojne funkcije razvijanja  pripadnosti svojoj sredini, razvijanja dobrosusjedskih odnosa i uvažavanja različitosti. Naši su učenici doživjeli iskustvo da matematika može biti izvor zajedničkog druženja, te sredstvo stvaranja novih spoznaja i igara.

Nakon ručka i kratkog razgleda centra grada uputili smo se kući razmišljajući o popularizaciji fizike, nabavi opreme za fiziku,  Proljetnoj školi fizike i svim aktivnostima koje nas očekuju u realizaciji ovog projekta.

 

 
Tražilica
IzdvojenoESI
Zajedno kroz prirodoslovlje

Kurikulumi i priručnici

Kurikulumi i priručnici fakultativnih nastava projekta Zajedno kroz prirodoslovlje

Stem za svakog

 

 

CMS za škole logo
Gimnazija Petra Preradovića Virovitica / Trg bana Josipa Jelačića 16, HR-33000 Virovitica / www.gimnazija-ppreradovica-vt.skole.hr / ured@gimnazija-ppreradovica-vt.skole.hr
preskoči na navigaciju