preskoči na sadržaj

Gimnazija Petra Preradovića Virovitica

O nama

Školsko sportsko društvo  „Gimnazija“

 

                Današnje školsko sportsko drustvo „Gimanzija“ nastavlja bogatu tradiciju sportskih školskih aktivnosti tjekom proteklog vremena.

                Bez namjere da dajemo pregled sportskih događaja kroz povijest škole, spominjemo samo neke interesantne podatke i prenosimo nekoliko zanimljivih zapisa.

                U školskoj godini 1934./35. spominju se u Virovitičko gimnazijsko udruženje „Reljković“ kao đačka udruženja podružnica „Ferijalnog saveza“ i „Stijeg izvidnika i planinki“ te „Naraštaj Sokolskog društva“ sa ovim sekcijama: prosvjetna, glazbena, propagandna, šahovska, skijaška te sekcija za ping-pong i odbojku.

                Organizirano sportsko dvoransko vježbanje u Virovitici uglavnom je vezano uz gombaonu Državne realne gimnazije

                Tako se i u virovitičkim novinama Hrvatski tjednik nakon što je osnovano gimnastičko sportsko društvo „Hrvatski junak“ moglo pročitati:

                „Hrvatski junak, stieg Virovitice, održat će u nedjelju dana 3.III.1940. u 3 sata poslje podne u gombaoni Državne realne gimnazije u Virovitici redovitu godišnju glavnu skupštinu“ (preneseno iz knjige Povijest športa u virovitici, Virovitica, 1997.)

                U izvješču realne gimnazije za 1939./40. čitamo:

                „Hrvatski junak“  je u svojoj biti odgojna organizacija koja odgaja hrvatsku omladinu i u duhovnom i u duševnom pogledu, kao i u tjelesnom, čemu služe redoviti sastanci i raznovrsne tjelovježbe. „Hrvatski junak“ je naišao među omladincima ove škole na razumljiv interes i odaziv. Na osnovu odobrenja Odjela za prosvjetu učenici su se upisali u mjesni Stijeg, budući da đački za sada ne postoji.

                Drugim svjetskim ratom sportske su aktivnosti prekinute.

                Dolaskom profesora Vilima Tičića u virovitičku Gimnaziju 1948. godine započela je radom rukometna škola. Profesor Tičić 1949. osniva pri gimnaziji rukometki klub „Mladost“, koji 1950. mjenja ime u „Lokomotiva“, a osniva se i ženska rukometna ekipa.

                Tako je profesor Vilim Tičić u Gimnaziji postavio temelje virovitičkog i hrvatskog rukometa jer je bio i izbornik hrvatske reprezentacije više puta.

                Iz Izvješća saznajemo da je Sportsko udruženje 1961./62. i 1962./63. okupljalo više od 60 učenika koji su imali uzvratne susrete u Bjelovaru i Daruvaru, da su najaktivnije sekcije 1963./64. bili hrvači i stolno-tenisači, da su u sklopu pedagoško-kulturnog susreta s Gimnazijom iz Kaposvara 1964./65. Odigrane uzvratne utakmice, 90-ih godina u gimnazijskoj dvorani za tjelesni odgoj i na igralištima oko gimazije vježbali su (rukomet, košarka, nogomet) i razvijali sportske vještine učenici pod vodstvom profesora Milana Bergmana, da su 2002. u sklopu suradnje s Gimnazijom u Barcsu uz prezentaciju s II. Drava parlamenta odigrane nogometne utakmice protiv učenika iz Italije i Mađarske, a za njihov Dan škole i rukometna utakmica između naše dvije škole.

Gimnazijske sportske aktivnosti odvijale su se stalno u sportskoj dvorani, igralištima uz školu, ali i uz suradnju sa gradskim i županijskim sportskim klubovima jer su učenici Gimnazije bili i jesu i njihovi članovi.

Gimnazijalci sudjeluju i u svim sportskim aktivnostima što ih organizira Grad i Županija kao što je Međunarodna ulična trka „Virovotica 1,2,3,4...Doživjeti stotu“.

Sportsko društvo „Gimnazija“ djeluje kontinuirano, okuplja učenike sportaše koji redovito i uspješno sudjelujuna sportskim natjecanjima učenika srednjih škola u svim sportovima (rukomet, košarka, nogomet, odbojka stolni tenis i atletika) i na svim razinama u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Najveći uspjesi postižu se u ženskom rukometu, a naše su rukometašice uglavnom i igračice Rukometnog kluba „Tvin Trgocentar“.

Rukometašice virovitičke Gimnazije bile su školske prvakinje Hrvatske 1997., 1999., i 2001. godine; trener im je prof. Darko Međimorec.

Prvakinje Hrvatske u rukometu iz 1998./99. bile su i sudionice Svjetskog prvenstva srednjih škola u Strassbouru i osvojile 7. mjesto.

2000./01. Na državnom prvenstvu školskih sportskih klubova ženka rukometna ekipa osvojila je 1. mjesto.

Vrhunac uspjeha je 2001./02. godina .

Osvojivši 1. mjesto na državnom prvenstvu srednjih škola rukometna ekipa plasirala se na Svjetsko prvenstvo srednjih škola u Grčkoj koje je oržano od 21. do 28.IV.2002. i osvojila 1. mjesto.

Gimnazijska rukometna ekipa igrala je u izmjenjenom i proširenom sastavu s igračicama Tvin-Trgocentar: Ivana Mejašić, Maja Majstorović, Mirala Duvnjak, Maja Kožnjak, Jasna Španović, Sandra Petrović, Tea Golubić, Dunja Križek, Melita Begović, Natalija Sinjeri, Martina Sesvečan, Maja Habek, Dora Međimurec i Berica Zeba pod vodstvom trenera Darka Međimoreca; ekipu su pratili ravnateljica škole Ivana Bešir i liječnik ekipe S. Jančevski.

                Grad, Županija, Sportska zajednica Grada priredili su ekipi svečani doček  u sportskoj dvorani Tehničke škole. Sportski klub dobio je brojna priznanja; školu je povodom tog događaja posjetio i ministar Vladimir Strugar, a ekipa je bila i na prijemu kod predsjednika RH Stjepana Mesića.

                Za ovaj uspjeh Gimnazija dobiva najveću državnu nagradu za sport, Državnu nagradu za sport „Franjo Bučar“, 2002. g.

                Na Državnom prvenstvu 2005./06. god. rukometašice su osvojile 6. mjesto: Dora Međimurec  Ivana Kostelac, Ana Mikac, Tanja Đud, Kristijana Zečević, Martina Pavić, Verica Zeba, Katarina Bišćan, Ema španović, Nataša Hokal, Antonija Barić i Matea Fras, voditelj Darko Međimorec.

                Na Državnom natjecanju 2007./08. rukometašice su osvojile 4. mejsto: Marija Beličan, Patricia Tomac, Marina Ivančević, Una Petković, Marijeta Vidak, Helena Ena Habijanić, Ema Španović, Ana Rep, Tena Mioč i Anita Ivšić.

                Ekipa iz stolnog tenisa u sastavu Antonija Škalić, Maja Malnar i Tea Galović-Čubrić 2007./08. osvojila je 3. mjesto, trener dr. Mostovac.

                2008./09. godine rukometašice su na Državnom natjecanju osvojile 2. mjesto .

                Ekipa: Una Rudanović, Ivana Damijankov, Ana Rep, Maša Ivančević, Ines Gvojić, Helena Ena Habijanić, Tea Petković, Marina Ivančević, Marijeta Vidak, Marija Veličan, Kristina Zečević i Tena Mioč; trener Darko Međimorec.

          

 

               Tekst preuzet iz knjige 90 godina Gimnazije u Virovitici

              


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Obavijesti
ESI
Zajedno kroz prirodoslovlje

Kurikulumi i priručnici

Kurikulumi i priručnici fakultativnih nastava projekta Zajedno kroz prirodoslovlje

Stem za svakog

 

 

CMS za škole logo
Gimnazija Petra Preradovića Virovitica / Trg bana Josipa Jelačića 16, HR-33000 Virovitica / www.gimnazija-ppreradovica-vt.skole.hr / ured@gimnazija-ppreradovica-vt.skole.hr
preskoči na navigaciju